De Vos Ergonomics BV
De Vos Ergonomics BV
Hoofdveste 15
3992 DH Houten
030 - 63 56 006 - verkoop@devosgroep.nl
030 63 56 006

Kantoorergonomie gaat verder dan ergonomische producten

BLOG
leestijd 5 minuten

Recent onderzoek van TNO toont aan dat in 2023 46% van de medewerkers met meer dan 6 uur beeldschermwerk per dag KANS-klachten ervaarde. KANS staat voor klachten aan de arm, nek en/of schouders. Een jaar eerder lag dit percentage op 42%, een groeiend probleem met veel risico's. Met kantoorergonomie vermindert u de kans op deze gezondheidsklachten en verhoogt u de productiviteit van uw collega's. Geoptimaliseerde werkplekken zijn de basis van kantoorergonomie, maar het succes ervan hangt ook af van de kennis en bereidheid van uw collega's om ergonomisch te werk te gaan. 

Ergonomische producten voor een geoptimaliseerde werkplek

Geoptimaliseerde werkplekken vormen de basis van kantoorergonomie. De ergonomische producten waarmee de werkplekken zijn ingericht, zijn ontwikkeld met het menselijk lichaam als inspiratiebron en met het oog op het belang van beweging, ondersteuning en de juiste zit- of stahouding. Met de geoptimaliseerde werkplekinrichting maakt u het voor uw collega's mogelijk om een ergonomische houding aan te nemen. 

De basis van een ergonomische werkplek

  • Een zit-sta bureau: een zit-sta bureau moet gemakkelijk in hoogte kunnen worden aangepast. Let er op dat de instelbare hoogte toereikend is voor elke collega.
  • Een ergonomische bureaustoel: een ergonomische bureaustoel heeft verschillende instellingen voor de zitting, rugleuning, armleuningen en beschikt over een lendensteun en kantelmechanisme. 
  • Een ergonomische monitorarm: een ergonomische monitorarm kan versteld worden in hoogte en in diepte en moet kunnen kantelen. Daarnaast moet u uw monitor(en) kunnen uitlijnen aan het midden van uw toetsenbord en muis.
  • Kabelmanagement: met kabelmanagement voorkomt u een kabelchaos onder de werkplek. Het draagt bij aan de uitstraling en veiligheid van de werkplek. 

Ontdek welke stappen u nog kunt zetten om
een geoptimaliseerde werkplek te creëren

Kantoorergonomie gaat verder dan ergonomische producten - Afbeelding volledig

Zorg dat uw collega's weten hoe zij hun bureaustoel kunnen gebruiken

Naast het in huis hebben van de ergonomische producten, is het zeer belangrijk dat uw collega's weten hoe zij een ergonomische houding kunnen aannemen en indien zij hier vragen over hebben weten aan wie zij deze kunnen stellen. Want zelfs de meest ergonomische bureaustoel zal niet veel helpen als uw collega's niet weten hoe ze er goed gebruik van kunnen maken. 

Uw collega's ergonomisch bewust maken

  • Uitleg over de ergonomische producten: geef uw collega's uitleg over hoe zij de ergonomische bureaustoel op hun behoeften kunnen afstellen of hoe hoog het zit-sta bureau ingesteld moet staan wanneer zij zittend werken.
  • Een zit-sta instructie voor uw collega's: zorg voor een zit-sta instructie waar al uw collega's gemakkelijk bij kunnen en bewust van zijn. De instructie moet up-to-date zijn aan de ergonomische producten binnen uw organisatie. 
  • Een ergo coach binnen de organisatie: stel een collega die kennis heeft van ergonomie aan als ergo coach. Deze persoon is het aanspreekpunt op het gebied van ergonomie en geeft uitleg over de werkplekken bij nieuwe collega's of nieuwe producten. 

Het aannemen van een andere houding is niet zomaar gedaan

U zorgt ervoor dat uw collega's weten hoe zij hun ergonomische bureaustoel moeten gebruiken, maar toch is het aannemen van een andere houding voor uw collega's niet zomaar gedaan. Stimuleer uw collega's door zelf een ergonomische houding aan te houden. Goed voorbeeld doet namelijk volgen. Zorg daarnaast ervoor dat de ergo coach individuele aandacht geeft aan uw collega's en concrete tips deelt wanneer dit nodig is.

Gebruik hulpmiddelen om ook u eigen gedrag te veranderen

Ook voor u die het goede voorbeeld moeten geven is veranderen moeilijk. Gebruik hulpmiddelen om uw eigen bewustzijn te trainen, waardoor het uiteindelijk een nieuwe goede gewoonte wordt. Dit kan maanden duren. Een timertje dat u herinnert aan een (mini)pauze of om zelf te checken of u nog steeds juist zit. Ongemerkt vallen we namelijk tijdens het werk meestal weer terug in onze oude slechte gewoonten.

Kantoorergonomie gaat verder dan ergonomische producten - Afbeelding volledig 2

Uw partner in kantoorergonomie

Bij De Vos Ergonomics begrijpen we dat de transitie van kantoorergonomie overweldigend kan zijn. Daarom staan wij klaar om u te begeleiden bij het maken van de perfecte keuzes voor uw werkomgeving.

Onze expertise strekt zich verder dan alleen ergonomische producten; wij bieden een complete oplossing inclusief ergonomisch advies, vakkundige montage en efficiënte kabelmanagement. Kies voor kwaliteit en ervaring.

Neem contact op met ons voor deskundig advies en ondersteuning.

Neem direct contact op