De Vos Ergonomics BV
De Vos Ergonomics BV
Hoofdveste 15
3992 DH Houten
030 - 63 56 006 - verkoop@devosgroep.nl
030 63 56 006

Ontdek de Verborgen Kosten van Ziekteverzuim en Hoe u Deze kunt Verminderen

BLOG
leestijd 7 minuten

Een zieke medewerker kost een bedrijf gemiddeld € 315,00 per dag. Deze kosten kunnen echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals salaris doorbetaling, kosten voor vervanging, verlies aan inkomsten tijdens de afwezigheid, kosten voor arbodienstverlening en interne verzuimbegeleiding. Bedrijven kunnen deze kosten zelf berekenen met behulp van tools zoals de calculator op Verzuimkosten.nl

Het aantal zieke medewerkers groeit

Het aantal zieke medewerkers neemt de laatste jaren toe, mede door een stijging in het aantal langdurig zieken door stressgerelateerde klachten. In 2023 was er een toename van 11% ten opzichte van 2022. Medewerkers met stressgerelateerde klachten zijn gemiddeld 240 dagen uit de running, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt voor bedrijven.

Bovendien is onderzocht dat 46% van de medewerkers die meer dan zes uur per dag achter een beeldscherm werken klachten aan armen, nek en schouders ervaart.

De impact van ziekteverzuim op bedrijven

Ziekteverzuim heeft niet alleen financiële gevolgen voor bedrijven, maar beïnvloedt ook de algehele productiviteit en werkcultuur. Wanneer een medewerker ziek is, moeten andere teamleden hun taken overnemen, wat leidt tot een verhoogde werkdruk en mogelijk meer stress onder de medewerkers.

Dit kan weer leiden tot meer ziekteverzuim, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Daarnaast kan de afwezigheid van een medewerker leiden tot verlies van kennis en ervaring, vooral als de zieke medewerker een cruciale rol binnen het team vervult. Bedrijven moeten dus niet alleen rekening houden met directe kosten, maar ook met de indirecte gevolgen van ziekteverzuim.

Ontdek de Verborgen Kosten van Ziekteverzuim en Hoe u Deze kunt Verminderen - Gevolgen voor de gezondheid

Een gezonde en goed ingerichte werkplek kan een significante bijdrage leveren aan de reductie van het ziekteverzuim. Door te investeren in ergonomische kantoorinrichtingen kunnen bedrijven ziekteverzuim met 1,5% tot 2,5% verminderen. Bovendien kan een goed ontworpen werkplek de productiviteit verhogen met 10% tot 15%. Ergonomische maatregelen zoals verstelbare bureaus en stoelen, goede verlichting en monitorarmen kunnen fysieke klachten verminderen en het welzijn van medewerkers verbeteren.

Andere voordelen van een gezonde werkplek zijn onder andere een veilige en gezonde werkomgeving, een positiever en zorgzamer imago, minder stress bij medewerkers en meer werkplezier. Een gezonde werkplek laat zien dat het bedrijf geeft om het welzijn van zijn medewerkers, wat kan bijdragen aan een hogere medewerkerstevredenheid en een lager verloop-behoud.

Ontdek de Verborgen Kosten van Ziekteverzuim en Hoe u Deze kunt Verminderen - kans klachten

Wij helpen u bij het creëren van een gezonde werkomgeving

Bij ons De Vos Ergonomics kunt u terecht voor verschillende diensten om uw werkomgeving gezonder en ergonomischer efficiënter te maken. Onze Ergo werkplek fit zorgt ervoor dat werkplekken ergonomisch worden ingericht en afgestemd op de individuele behoeften van medewerkers. Onze professionals bieden een installatieservice waarbij ergonomische meubels meubilair en accessoires op de juiste manier worden geïnstalleerd. Daarnaast bieden wij kabelmanagement oplossingen voor kabelmanagement om een opgeruimde en veilige werkplek te garanderen.

Wij begrijpen dat iedere werkomgeving uniek is en bieden daarom maatwerkoplossingen die passen bij uw specifieke situatie. Onze experts staan klaar om u te adviseren over de beste ergonomische oplossingen voor uw bedrijf.

Voordelen van Preventieve Maatregelen voor Werkgevers en Medewerker

Voordelen voor de Werkgever:

Hogere Medewerkersbetrokkenheid: Medewerkers voelen zich gewaardeerd en ondersteund wanneer hun werkgever investeert in hun welzijn. Dit kan leiden tot hogere betrokkenheid en loyaliteit, wat de algehele werkcultuur ten goede komt.

Verhoogde Productiviteit: Een ergonomische werkplek draagt bij aan het comfort en de efficiëntie van medewerkers. Dit kan de productiviteit met 10% tot 15% verhogen, omdat alle benodigdheden zich binnen handbereik bevinden, hun werkblad efficiënter is ingericht, medewerkers minder last hebben van fysieke klachten en zich beter kunnen concentreren op hun werk.

Vermindering van Ziekteverzuim: Door te investeren in een ergonomische werkplek kan het ziekteverzuim significant verminderd worden. Dit betekent dat medewerkers minder vaak ziek zijn en sneller herstellen wanneer ze wel ziek zijn. Minder ziekteverzuim leidt tot lagere kosten voor loondoorbetaling en vervanging.

 

Minder ziekteverzuim leidt tot lagere kosten voor loondoorbetaling en vervanging

Voordelen voor de Medewerker:

Meer Werkplezier: Medewerkers die comfortabel en zonder pijn kunnen werken, ervaren meer plezier in hun werk. Dit leidt tot een positievere houding ten opzichte van hun taken en verantwoordelijkheden.

Verbeterde Gezondheid en Welzijn: Ergonomische werkplekken kunnen helpen om fysieke klachten zoals rug-, nek- en schouderpijn te verminderen. Dit draagt bij aan de algehele gezondheid en het welzijn van medewerkers.

Minder Stress: Een goed ingerichte werkplek draagt bij aan een vermindering van werkgerelateerde stress. Dit is niet alleen goed voor de mentale gezondheid van medewerkers, maar helpt ook om hun algehele werktevredenheid te verbeteren.

 

Conclusie

Investeren in preventieve ergonomische maatregelen biedt zowel werkgevers als medewerkers tal van voordelen. Werkgevers kunnen genieten van lagere verzuimkosten, verhoogde productiviteit en een beter imago, terwijl medewerkers profiteren van verbeterde gezondheid, minder stress en meer werkplezier. Door een gezonde en ergonomische werkplek te creëren, kunnen bedrijven niet alleen hun kosten verlagen maar ook bijdragen aan een positievere en productieve werkomgeving. Het is een investering die zich op de lange termijn dubbel en dwars terugbetaalt.

Uw partner in kantoorergonomie

Bij De Vos Ergonomics begrijpen we dat de transitie van kantoorergonomie overweldigend kan zijn. Daarom staan wij klaar om u te begeleiden bij het maken van de perfecte keuzes voor uw werkomgeving.

Onze expertise strekt zich verder dan alleen ergonomische producten; wij bieden een complete oplossing inclusief ergonomisch advies, vakkundige montage en efficiënte kabelmanagement. Kies voor kwaliteit en ervaring.

Neem contact op met ons voor deskundig advies en ondersteuning.

Neem direct contact op